preskoči na sadržaj
Knjižnica u nastavi na daljinu

Poveznice na besplatno dostupne dječje časopise

SMIB - svibanj

 https://online.fliphtml5.com/kzpyj/pcdi/

Modra lasta - svibanj

https://online.fliphtml5.com/kzpyj/ngmf/

                                               

SMIB - travanj 

URL - https://online.fliphtml5.com/kzpyj/homn/

Modra lasta - travanj 

URL - https://online.fliphtml5.com/kzpyj/ezpy/

 

Prvi izbor i Moj planet - travanj

https://mozaik-knjiga.hr/casopisi

 

vijesti

The Story of Pippi Longstocking - završno izvješće

 

Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Novinarska skupina pod vodstvom knjižničarke Ivane Rakonić Leskovar sudjelovali su u zanimljivom eTwinning projektu The Story of Pippi Longstocking uz partnerske škole iz Turske, Italije, Švedske, Litve, Slovačke, Austrije i Bugarske. Projekt je započeo u kolovozu 2019. godine, završio u svibnju 2020. godine.

Cilj projekta je poticanje čitanja uz korištenje digitalnih tehnologija. Učenici različitih uzrasta istraživali su o Pipi Dugoj Čarapi i svakog su mjeseca imali različite aktivnosti vezane uz digitalne tehnologije. Izrađivali smo digitalne postere, umne mape, dizajnirali čarape za Pipi Dugu Čarapu, slali ručno izrađene novogodišnje čestitke. Pisali smo kratke članke i vijesti, izrađivali animirane filmove, a na samom kraju izvršili evaluaciju i disiminaciju projekta. Učenici su sudjelovali u Kahoot kvizu s učenicima iz ostalih zemalja. Učenicima su uživali u projektu, a najviše u druženju s vršnjacima iz ostalih zemalja. Upoznali su njihov način života i sustav školovanja.

Komunicirali smo s partnerima putem različitih aplikacija (Etwinning chat, Zoom, Messenger, Whatsapp i Facebook). Sama suradnja među škola odvijala se neprestano putem twinspacea i putem Whatsapp grupe osnovane na početku projekta. U sklopu projekta odradili smo i četiri zajednička zadatka: zajednički kalendar i tri digitalne knjige na temu interesa Pipi Duge Čarape.

Nakon zatvaranja svih škola kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama, aktivnosti su se nastavile provoditi preko virtualnih učionica te putem video sastanaka u aplikaciji Zoom. Bila je to nova vrsta izazova za sve nas, no uspjeli smo projekt privesti kraju. Vrednovanje projekta provodilo tijekom godine putem anketa i online obrazaca. Sudjelovali su svi učenici i učitelji kako bi na temelju njihovih razmišljanja projekt učinili još boljim.

Učenici su nakon ovog projekta poboljšali svoje komunikacijske, čitateljske i digitalne vještine. Podigli su razinu vlastite motivacije za učenje engleskog jezika te jačali svoju osobnost. Upoznali su se s različitim digitalnim alatima koje će im unaprijediti daljnje učenje.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 8. 6. 2020. 12:36

Empathy and Kindness - Better World

Empathy and Kindness - Better World

Završno izvješće

Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Novinarska skupina pod vodstvom knjižničarke Ivane Rakonić Leskovar sudjelovali su u zanimljivom eTwinning projektu Empathy and Kindness - Better World uz partnerske škole iz Italije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske i Turske.

Projekt je započeo u kolovozu 2019. godine, završio u svibnju 2020. godine, a namijenjen je učenicima od 10 do 18 godina. Misao vodilja projekta je:

Ako učinimo barem jedan korak kako bismo bili ljubazniji, svijet će biti bolje mjesto.

Tijekom projekta istraživali smo što je empatija ili suosjećanje, izrađivali plakate i logo projekta, organizirali virtualnu komunikaciju s partnerskim školama iz Turske i Ukrajine putem eTwinning chat rooma, a od ožujka 2020. i preko apklikacije Zoom. Činili smo dobra djela i pomagali najpotrebnijima, izrađivali petodnevne adventske zadatke za naše partnere, izvršavali zadatke koje su nam drugi zadali, napravili kratke video prezentacije, izrađivali poklone za tajnog prijatelja te božićne čestitke za partnere. Raznim smo aktivnostima obilježili zanimljive nadnevke kao što su Međunarodni dan zagrljaja, Valentinovo i Dan obitelji. Osmislili smo i priče o empatiji podijeljeni u međunarodne timove te iz izradili u mrežnim alatima storyjumper i flipbook. Naši su partneri u pričama bili iz Turske.

Učenicima svakako najvažnije je upoznavanje novih prijatelja iz ostalih zemalja, njihov način života i sustav školovanja. Uvidjeli kako smo svi jednaki bez obzira na geografsku pripadnost.

Vrednovanje projekta provodilo se u prosincu i u travnju, putem online obrasca u kojemu su sudjelovali svi učenici i učitelji kako bi na temelju njihovih razmišljanja projekt učinili još boljim. Sama suradnja među škola odvijala se neprestano putem twinspacea, ali i facebook grupe osnovane na početku projekta.

Nakon zatvaranja svih škola kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama, aktivnosti su se nastavile provoditi preko virtualnih učionica te putem video sastanaka u aplikaciji Zoom. Bila je to nova vrsta izazova za sve nas.

U Ukrajini je projekt već prepoznat kao kvalitetan, te je nagrađen kao najbolji projekt mjeseca prosinca, a većina kolegica iz partnerskih škola prijavila je projekt za nacionalne oznake kvalitete. Rezultate i nagradu za naš vrijedan rad očekujemo u rujnu 2020. godine.

Učenici su nakon ovog projekta poboljšali svoje govorne, čitateljske, tehničke i novinarske vještine. Naučili su se odgovornosti i toleranciji, podigli razinu svoje motivacije za učenje engleskog jezika te jačali svoju osobnost. Projekt je pokazao kako svi učenici i učitelji, bez obzira iz koje države dolaze, razmišljaju o istim stvarima oko sebe, upoznaju svijet na isti način te ga pokušavaju poboljšati čineći dobro.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 25. 5. 2020. 13:32

Majčin dan

Powered by emaze  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 8. 5. 2020. 09:59

Noć knjige 2020.

Povodom obilježavanja Noći knjige 2020. školska je knjižničarka za učenike nižih i viših razreda pripremila prigodne puzzle koje mogu riješiti putem aplikacije. Puzzle su dostupne na linkovima u privitku. Fotografija koju je potrebno sastaviti vidljiva je na gumbu dolje lijevo, a pored se nalazi i gumb Restart koji omogućava rastavljanje puzzla ukoliko su složene. 

Noć knjige - niži razredi

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=267e76056c3d

Noć knjige - viši razredi

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=31f9edb9bb6b

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 23. 4. 2020. 09:52

Noć knjige 2020.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 21. 4. 2020. 10:49

Međunarodni dan dječje knjige

Sretan Vam Međunarodni dan dječje knjige koji obilježavamo 2. travnja :)

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 3. 4. 2020. 10:32

Časopisi - učenje na daljinu

Nakladnici su se solidalizirali vezano uz učenje na daljinu te dopustili besplatan pristup dječjim časopisima koji su dostupni na sljedećim poveznicama: 

SMIB - https://online.fliphtml5.com/kzpyj/yqlt/

MODRA LASTA - https://online.fliphtml5.com/kzpyj/aery/

MOJ PLANET - https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/moj-planet/prelistaj-casopis/

PRVI IZBOR - https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/prvi-izbor/prelistaj-casopis/

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Rakonić Leskovar  datum: 26. 3. 2020. 09:43
 


Događanja 2019./2020.

Školska knjižnica obilježava različite nadnevke, poput: Međunarodnog dana pismenosti, Mjesec hrvatske knjige, Svjetski dan čitanja naglas, Dan sigurnijeg interneta, Valentinovo, Poklade, Dan planeta Zemlje, Majčin dan, Svjetski dan knjige i autorskih prava, Dan ružičastih majci, Dane hrvatskog jezika, Dan kazališta, Međunarodni dan dječje knjige, Međunarodni dan plesa, itd. Knjižničarka organizira Božićnu čajanku u knjižnici – kreativnu radionicu izrade božićnih čestitiki u kojoj sudjeluju zaposlenici škole. 

21. siječnja obilježili smo Međunarodni dan zagrljaja.

 

 

Projekt razmjene straničnika

Učenici trećih i četvrtih razreda i učenici Novinarske skupine sudjelovali su u projektu razmjene straničnika. Ove godine dobili smo partnere iz Slovenije i Malezije te iz Osijeka - OŠ Josipovac. Izrađivali smo straničnike inspirirane djelima poznatih hrvatskih dječjih pisaca kako smo ranije dogovorili s partnerima u projektu. Učenici Novinarske skupine osmislili su svoju vrstu straničnika koju smo poslali partnerima u Maleziju. Svim partnerima poslali smo straničnike, poklone, Brestovačke izvore, te prezentaciju o našoj zemlji, regiji, školi...

Etwinning projekti

Tijekom ove školske godine uključili smo se u tri Etwinning projekta. 

Projekt The Story of Pippi Longstocking baziran je na kreativnom pristupu djelu Astrid Lindgren Pipi Duga Čarapa. Učenici u različitim aplikacijama obrađuju dijelove djela te iskazuju kreativan pristup lektiri. Zadaci su primjerice napraviti vijest o autorici u web alatu ili ekranizirati dio knjige u programima za animaciju. Učenicima se projekt jako sviđa, jer je dinamičan i vrlo je interaktivna komunikacija s ostalim partnerima u projektu. 

U sklopu Etwinning projekta Empathy and Kindness činimo dobra djela u svojoj okolini i tako pomažemo drugima i uveseljavamo ih. Projekt također promiče suradničko učenje i zajedništvo, a zadaci su detaljni i vrlo kompleksni, npr. izrađujemo obitejsko stablo, knjigu dobrote u aplikacijama i programima, razmjenjujemo božićne čestitke, zadajemo zadatke drugim partnerima, te online komuniciramo s učenicima diljem svijeta. 

Treći je projekt nastavak prošlogodišnjeg projekta Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku. Ove godine nosi naziv Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje i odlučili smo ju ponovno ugostiti. Pipi u obliku lutke prošle je godine posjetila matičnu škkolu, a ove ćemo je godine upoznati s našim područnim školama i ljepotama našeg kraja. 

Nastavni sati i radionice

1. razred

Upoznavanje s knjižnicom

Upis u školsku knjižnicu - prva posudba

Bajkaonica

Sat lektire Petra uči plivati

 

2. razred

Dječji časopisi

Sat lektire Poštarska bajka

Suvenir – poticanje čitanja i upisa u glazbenu školu

 

3. razred

Dijelovi knjige i enciklopedije

Sat lektire Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Čarobnjak iz Oza/Jurnjava na motoru

 

4. razred

Referentna zbirka

Radionica Glagoljice

Integrirani dan Družba Pere Kvržice

Integrirani dan Duh u močvari

 

5. razred

Knjižnica i stručni časopisi

Sat lektire Charlie i tvornica čokolade

 

6. razred

Elektronički mediji

Tolerancija

 

7. razred

Signatura i klasifikacija

Referentna građa

 

8. razred

Sustav knjižnica u RH

Mrežno pretraživanje kataloga

 

1. - 8. razred

Radionice MHK i  sati multimedije

Božićne i uskrsne radionice

 

 

Ostale aktivnosti

Novinarska skupina

Novinarska skupina broji 23 učenika (od 5. do 8. razreda). Stečenim znanjem i praktičnom primjenom pomažu knjižničarki u ostvarenju svakodnevnih zadaća školske knjižnice iz Godišnjeg plana i programa rada, a aktivno su uključeni u kulturnu i javnu djelatnost škole kao i u Etwinning projekte. Kao rezultat rada novinarske grupe nastaje učenički list Brestovački izvori. Knjižničarka zajedno s novinarskom skupinom održava mrežnu stranicu škole.

 

Projekt KRUG

Učenici osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu u suradnji s Općinom Brestovac sudjelovali su u EU projektu KRUG – KultuRa, Umjetnost i Građani. Program Četiri godišnja doba održan je u organizaciji Udruge Slama, a akademski kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge Slama iz Osijeka održao je četiri radionice s učenicima: proljeće – Košnja trave, ljeto – Radionica slame, jesen – Grabljanje lišća, zima – Oblikovanje skulptura od leda. Provedene aktivnosti rezultirale su novim kulturnim događanjima na području Općine Brestovac. Provedbom radionica koordinirala je školska knjižničarka Ivana Rakonić Leskovar uz podršku načelnika Općine Brestovac Zdravka Mandića i ravnatelja OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu Ante Majnarića, te Jadranka Krmpotić koja je u cijelom projektu koordinirala aktivnosti u općini Brestovac.

TražilicaKalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Školsko zvono

NIŽI RAZREDI

1. sat

7:45 - 8:30h

2. sat

8: 35 - 9:20h

3. sat

9:40 - 10:25h

4. sat

10:30 - 11:15h

   5. sat

 11:20 - 12:05h

6. sat

12:10 - 12:55h
Veliki odmor (prehrana):          09:20 - 09:40h

VIŠI RAZREDI

1. sat

7:45 - 8:30h

2. sat

8:35 - 9:20h

3. sat

9:25 - 10:10h

4. sat

10:25 - 11:10h

5. sat

11:15 - 12:00h

6. sat

12:05 - 12:45h

7. sat

12:50 - 13:30h

Veliki odmor (prehrana):           10:10 - 10:25h

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Učenje

preskoči na navigaciju