preskoči na sadržaj
Nastava TZK
ŠŠD Kuna
Univerzalna sportska škola

Program Univerzalne sportske škole (USŠ) provodi se kao program Hrvatskog školskog sportskog saveza na nacionalnoj razini od 2007. godine . Univerzalna sportska škola namijenjena je učenicima od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole. Cilj programa univerzalne sportske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Program univerzalne sportske škole provode se dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine.

Ipak, potrebno je istaknuti kako upravo univerzalna sportska škola može predstavljati temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša, jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama sportskog razvoja iz raznih sportskih grana omogućuje uspješniju sportsku specijalizaciju kasnije. U programu USŠ mogu raditi samo osobe koje zadovoljavaju kriterije za rad s djecom u okviru izvannastavnih školskih sportskih aktivnosti. Osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu na razini sveučilišnog studija i ispunjavaju uvjete za učitelja odnosno nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture sukladno posebnom propisu. Rad univerzalnih sportskih škola sastavni je dio djelovanja školskoga sportskog društva.

Univerzalna sportska škola za svu djecu potpuno je besplatna.

Motorički se sadržaji biraju prema mogućnostima djece te dobi. Satovi USŠ se dva puta tjedno odvijaju u školskim dvoranama i traju 45 minuta. Dijagnostika antropometrijskih karakteristika, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece provodi se dva puta godišnje (inicijalno i finalno provjeravanje). Na osnovi dobivenih rezultata prati se individualni i grupni napredak, utvrđuju se nedostaci, te se valorizira  cjelokupan program.

Vježbaonica

 

U današnje vrijeme ubrzanog života, pretjerane usmjerenosti čovjeka prema boljem životnom standardu te ubrzanog informatičkog razvoja, ljudi su sve neaktivniji, a najugroženija su djeca. U velikom broju slučajeva, sat tjelesnog odgoja u školama predstavlja jedinu tjelesnu aktivnost djece. Posljedice znaju biti pogubne, od pretilosti pa do raznoraznih bolesti u ranoj životnoj dobi. Najveći dio svog slobodnog vremena djeca provode na društvenim mrežama gdje im virtualne zvijezde postaju uzori, a igrališta su odavno zamijenili   sjedenjem pred televizorom ili nekom sličnom aktivnost. Slobodno vrijeme kao jedna vrsta suodgajatelja djece mora biti pozitivno usmjereno jer postoji opasnost od neorganiziranog, suludo utrošenog vremena.

Kroz  program  Vježbaonica  želimo  omogućiti  djeci  stjecanje  navika  bavljenjem  tjelesnom aktivnošću te postići da tjelesna aktivnost ne predstavlja problem koji djeca moraju „odraditi“ nego da bude trajno zadovoljstvo i njihov zdravi životni odabir.

Vježbaonica je program HRVATSKOG ŠKOLSKOG SPORTSKOG SAVEZA (HŠSS) koji se, u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima, provodi od listopada 2018. godine. Namijenjen je učenicima od  5. do 8. razreda osnovnih škola te svim učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Program  se  provodi  kao  dio  aktivnosti školskih  sportskih  društava, a  voditelji  su  isključivo učitelji/nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture zaposleni u toj školi s mogućnošću suradnje s ostalim nastavnicima iz drugih predmeta te vanjskim suradnicima školskog sportskog društva, roditeljima, klubovima...

Ciljevi programa

Poboljšanje zdravstvenog statusa učenika, stvaranje zdravih životnih navika, povećanje interesa za tjelesnom aktivnošću učenika, uključivanje što većeg broja učenika, prvenstveno onih koji nisu uključeni u sustav sportskih klubova, u organizirane školske sportske aktivnosti, zadovoljenje učenikovih potreba za igrom, kretanjem, druženjem, istraživanjem...

Realizacija programa

Program se realizira u maksimalno 70 školskih sati tijekom jedne školske godine. Broj realiziranih školskih sati mjesečno ograničen je na 10 sati i za program nije nužno održavanje u školi, školskoj dvorani ili igralištu, nego se može realizirati na različitim lokacijama, ovisno o uvjetima i želji učenika.

Program je ispunjen raznim grupama sportskih sadržaja. Tijekom školske godine preporučuje se bavljenje što većim brojem različitih aktivnosti (minimalno 6 različitih aktivnosti), a na temelju mogućnosti, uvjeta i interesa učenika, voditelj unaprijed obavještava učenike na satovima tjelesne i zdravstvene kulture ili na druge načine o programskim sadržajima koji se nude te poziva zainteresirane učenike za ponuđene sadržaje da se uključe. Program nema stalan broj polaznika već isti ovisi o aktivnosti koja se provodi. Učenici ne moraju pohađati program stalno već samostalno biraju koju će aktivnost pohađati, sukladno svojim željama.

Projekti

Sportski praznici

Hrvatski školski sportski savez u suradnji sa županijskim školski sportskim savezima i uz potporu Ministarstva turizma i sporta pokreće projekt pod nazivom „Sportski praznici“. Osim u školama, u okviru redovite nastave tjelesne i zdravstvene kulture te kroz izvannastavne aktivnosti, bavljenje tjelesnom aktivnosti također je onemogućeno ili ograničeno i u raznim sportskim klubovima i školama. Osim toga, zastoj u obrazovanju odnosno prekid redovitog pohađanja nastave te izoliranost od vršnjaka ostavljaju posljedice na mentalno zdravlje djece. Sva ta saznanja navela su nas na osmišljavanje programa koji bi se provodio na otvorenom prostoru, poštujući epidemiološke mjere te pod stručnim vodstvom kineziologa, a sve kako bi se učenicima omogućilo dodatno kvalitetno programirano vrijeme i nakon završetka redovite nastave. Također, važno je napomenuti kako je program potpuno besplatan za sve učenike. Iz svega navedenog može se zaključiti kako je projekt „Sportski praznici“ logičan slijed i naslanja se na projekte „Univerzalna sportska škola“ i „Vježbaonica“ jer omogućuje djeci kontinuirani nastavak bavljenja tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika.

Cilj je projekta uključivanje što većeg broja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti tijekom ljetnih praznika kada su djeca vrlo često prepuštena sama sebi te nedovoljno motivirana za tjelesnu aktivnost.

Provođenjem unaprijed isplaniranih programskih aktivnosti ispunjava se svrha projekta, a to je cjelokupan fizički, kognitivni, kreativni, i emotivni razvoj djece u funkciji poboljšanja kvalitete života.

CILJANA SKUPINA

Ciljana skupina projekta su učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola.

https://www.youtube.com/watch?v=XZSBNEgFRBo

 

Vrtim zdravi film

Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom Nestlé for healthier Kids Global Programme, kojem je cilj educirati što više djece školske dobi o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, u svrhe stjecanja pravilnih životnih navika.

Vrtim Zdravi Film educira učenike sedmih razreda kako bi poruke usvojili tijekom životne faze u kojoj formiraju svoje stavove i ponašanja te im pomažemo da usvoje zdrave navike koje će biti dio njihovih života i u kasnijoj dobi.

Projekt je odobren od strane Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Edukativni materijali kreirani su od strane stručnjaka nutricionizma te su usklađeni su s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Projekt provodi Hrvatski školski sportski savez

CILJEVI PROJEKTA :

Edukacija učenika o pravilnim prehrambenim navikama, poticanje učenika na povećanje tjelesne aktivnosti. Unaprjeđenje znanja učenika o poboljšanju kvalitete života putem prehrane i tjelesne aktivnosti senzibilizacijom kroz sportske vrijednosti, poticanje okoline (roditelja, učenika i učitelja) da bude spremna na prihvaćanje i podržavanje promjena prehrambenih navika.

Učenike će se educirati o pravilnim prehrambenim navikama i poticati na bavljenje redovnim  tjelesnim aktivnostima. Roditelji su ti koji donose odluke o kupovini, brinu o prehrani učenika, kao i o doručku učenika, obiteljsko okruženje najviše utječe na navike i ponašanje učenika.

https://youtu.be/QApWHAcTE4c

 

TražilicaKalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Školsko zvono

NIŽI RAZREDI

1. sat

7:45 - 8:30h

2. sat

8: 35 - 9:20h

3. sat

9:40 - 10:25h

4. sat

10:30 - 11:15h

   5. sat

 11:20 - 12:05h

6. sat

12:10 - 12:55h
Veliki odmor (prehrana):          09:20 - 09:40h

VIŠI RAZREDI

1. sat

7:45 - 8:30h

2. sat

8:35 - 9:20h

3. sat

9:25 - 10:10h

4. sat

10:25 - 11:10h

5. sat

11:15 - 12:00h

6. sat

12:05 - 12:45h

7. sat

12:50 - 13:30h

Veliki odmor (prehrana):           10:10 - 10:25h

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Učenje

preskoči na navigaciju